6 tips voor een gezonde detox

6 tips voor een gezonde detox

Wat is een detox?

Letterlijk is een detox de reiniging van het bloed. Simpel gezegd, is het een proces waarbij je door het veranderen van je levensstijl jouw lichaam van gifstoffen ontdoet. Deze verandering van levensstijl gaat meestal gepaard met het onthouden van bepaalde schadelijke producten en het optimaliseren van processen in ons lichaam. Sommige veranderingen zijn tijdelijk, zoals het volgen van een reinigend dieet, anderen zijn permanent bijvoorbeeld het paleo dieet.


En die gifstoffen wat zijn dat?

Gifstoffen zijn stoffen die giftig kunnen zijn of negatieve gevolgen voor de gezondheid kunnen veroorzaken. “Giftig” heeft betrekking op alle metalen, chemicaliën, vervuiling, kunstmatige voedselingrediënten, pesticiden en gifstoffen die het lichaam kunnen schaden. “Giftig” is een zeer breed begrip en het is zelfs, helaas, uitgegroeid tot een een modewoord voor sommigen. Kunstmatig gecreëerde chemische stoffen kunnen giftige stoffen zijn maar ook in de natuur komen stoffen voor die giftig kunnen zijn. Natuurlijke gifstoffen komen van nature voor, in hele kleine hoeveelheden, in sommige planten, algen, paddenstoelen en schimmels. Ze komen via algen ook voor in vis en schelpdieren.

We komen voortdurend in contact met schadelijke organismen en verontreinigende stoffen. Ze zitten in ons water, in ons voedsel en in de lucht die we inademen; het is heel moeilijk ze te vermijden. De bron van veel gezondheidsproblemen zijn de giftige stoffen die in ons lichaam door de jaren heen zijn opgebouwd.

 

Wat kun je doen om jezelf te beschermen tegen gifstoffen?

Er is geen manier om giftige stoffen in het milieu te vermijden (of je zou de rest van je leven in een hermetisch afgesloten pak moet lopen).Gelukkig is ons lichaam erop gebouwd om veel van die giftige stoffen af te breken bijvoorbeeld in onze lever. Door het eten van gezond (organisch) voedsel en een gezonde levensstijl ben je in ieder geval al een goed eind op weg. Daarnaast kan je je lichaam helpen met een gezonde detox.

Ik ben geen aanhanger van sapkuren waarin er tijdelijk alleen maar sappen worden genomen. Door alleen maar sappen te drinken zorg je ervoor dat jouw lichaam bepaalde stoffen die het nodig heeft niet binnen krijgt.

 

6 manieren voor een gezonde detox

 1. Stop met de inname van schadelijk stoffen zoals:
  • Alcohol,
  • sigaretten,  
  • koffie,
  • zwarte thee,
  • dranken waar suikers in zitten (ook kant en klare fruitdranken),
  • alle producten waar suiker inzit,
  • gluten,
  • gefrituurd eten,
  • kant en klaar eten en eten uit pakjes
  • alle producten waar kleur, geur of smaakstoffen in zitten.
 2. Kies bewust je voeding
  Zorg dat je producten uitzoekt zonder pesticiden of andere schadelijke stoffen. De beste keuzes zijn biologische rauwe producten. Heb je moeite met rauw eten dan is stomen de beste optie. Zorg voor veel afwisseling met je eten. Eet vooral:

  • Vers fruit
  • Verse groenten
  • Wilde vis, licht vlees zoals kip (max 2 porties per week)
  • Quinoa, bruine rijst,
  • Peulvruchten, zoals bonen, kikkererwten en linzen
  • Eieren
  • Olijfolie
 3. Beweeg en zweet
  Zorg voor voldoende beweging. Richt je op, in ieder geval, 1 uur sporten per dag. Loop niet de kantjes ervan af maar zorg juist dat je hartslag omhoog gaat en je gaat zweten. Door te zweten voer je gifstoffen af. Regelmatig naar de sauna is ook zeer effectief.
 4. Ontstress en slaapdetox en yoga
  Een onrustige geest kan er toe leiden dat het lichaam niet goed functioneert. Probeer daarom zoveel mogelijk momenten in te plannen om volledig te ontspannen. Yoga en meditatie kunnen hier goed bij helpen. Ook een warm bad, lekker naar de sauna of gewoon een goed boek op de bank zijn prima opties. Slaap in ieder geval 7-8 uur per nacht.
 5. Drink veel water
  Streef er naar drie liter vocht per dag te drinken. Kies uit zuiver bronwater of gefilterd water, verse groentesap en kruidenthee. Als je vers groentesap maakt zorg dan dat je deze in een blender bereidt. Voeg hele stukken groenten toe en vul aan met water. Op deze manier zorg je ervoor dat je ook de vezels binnen krijgt.
 6. Scrubben en massages
  Het scrubben van de huid en massages met olie zorgen ervoor dat dode huidcellen worden verwijderd en dat de bloedcirculatie goed op gang komt. Dit helpt bij het afvoeren van gifstoffen in het lichaam.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://metliefdegekookt.nl/6-tips-gezonde-detox/
Pinterest
Pinterest