Bloemkool pizza

Bloemkool pizza

Guilty pleasures: Ik heb er velen. Zo kan ik intens gelukkig worden van jaren 80 muziek, en lees ik graag een roddelblaadje of 2. Zo zat ik dus onlangs bij mijn sportschool (waar ze helaas geen jaren 80 muziek draaien, ik zou mezelf echt in het zweet werken als ze ‘She’s A Maniac’ op zouden zetten), de Grazia te lezen. En de Grazia, dames en heren, is echt niet alleen roddels en achterklap. Ze publiceren ook regelmatig heerlijke gezonde recepten. In de versie die ik aan het lezen was, stond een artikel over de Hemsley zussen. Zij schreven de bestseller “De kunst om goed te eten”. Zij hanteren een down to earth-methode voor gezond, uitgebalanceerd en fantasievol eten. Ik heb het boek nog niet gelezen (ik heb ‘m al wel besteld). Maar ik wil wel al graag met jullie het volgende recept delen.

Ik ben dol op pizza, maar ik vind de kant en klare glutenvrije deegversies hiervoor vaak vies tegenvallen. Dit recept voor pizza deeg is niet alleen supergezond, maar ook heeerlijk!

Ingrediënten voor 1 pizza (30 cm breed)

Pizza deeg

  • WIN_20150301_130001_d91Olijfolie of kokosolie voor invetten
  • 140 gram bloemkool (ongeveer ¼  van kool zonder stronk)
  • 1  ei (alleen het eiwit, geklopt)
  • 50 gram gemalen amandelen
  • 40 g boekweit meel
  • ½ theelepel zeezout
  • ½ theelepel zwarte peper (gemalen)
  • ¼ theelepel bakpoeder

 

 

 

Saus

  • Scheutje olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel oregano (of 1 eetlepel verse oregano)
  • 10 tot 12 grote tomaten (grofgehakt)
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel gedroogde chilipeper of 1 verse chilipeper (fijngehakt)

Beleg (maak zelf een mix naar keuze)

  • 1 medium mozzarella bol
  • 2 grote verse tomaten (gele en rode)
  • chili vlokken (optioneel) of rood pepertje
  • Rucola
  • Salami-worst
  • Handvol verse basilicum
  • Olijfolie extra vierge

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor tot 190C. Leg bakpapier op de ovenplaat en vet deze licht in met kokosolie of olijfolie.
  2. Voor de tomatensaus: verhit beetje olijfolie en fruit de knoflook (ongeveer 1 minuut).
    Voeg dan de gehakte tomaten, oregano, zeezout, peper en de fijngehakte chilipeper toe.
    Laat dit 15 minuten op hoog vuur (zonder deksel) koken tot een dikke saus.
    Prak de tomaten fijn met een spatel of pureer de saus met staafmixer glad.
  3. Pureer de bloemkool met een staafmixer (hoeft niet helemaal glad)
  4. Voeg alle pizzadeeg ingrediënten bij elkaar in een kom en mix het goed met een lepel of een ander hulpmiddel), meng het tot een kleverig deeg ontstaat.
  5. Spreid het deeg op het bakpapier op de bakplaat. Je kan hiervoor de bolle kant van een lepel gebruiken. Vorm het deeg in een platte cirkel van ongeveer 30 cm.
  6. Bak het deeg ongeveer 15 minuten in de oven en keer het dan om. Laat het hier ook 10 minuten bakken.
  7. Haal dan de pizza uit de oven en verspreidt de tomatensaus over het deeg.
  8. Afhankelijk van het gekozen beleg (rucola voeg je pas toe als de pizza klaar is) verdeel je dit over de pizza en bak je het geheel nog 10-15
  9. Besprenkel de pizza met de basilicum en de olijfolie (klein scheutje).


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://metliefdegekookt.nl/bloemkool-pizza/
Pinterest
Pinterest