Coeliakie & gluten wat is het nou precies?

Coeliakie & gluten wat is het nou precies?

Coeliakie. Ik had er nog nooit van gehoord toen mijn dokter drie jaar geleden belde met de uitslag van mijn onderzoeken. Ik had al een lange periode last gehad van wat ik dacht hevige buikpijnen, maar wat achteraf darmkrampen bleken te zijn. Veroorzaakt door een intolerantie voor gluten. Op zoek dus naar glutenvrije recepten.

Een rigoureuze verandering in mijn dieet en levenswijze was per direct noodzakelijk, zei de dokter. Ik was me totaal niet bewust van de impact die dat op mijn leven zou hebben. Sterker nog, ik had geen idee wat gluten nou eigenlijk waren, of waar die in zouden zitten. Maar dat wilde ik natuurlijk niet aan mijn dokter laten merken. En eigenlijk was ik wel opgelucht dat ze eindelijk iets hadden gevonden, een oorzaak die mijn buikpijnen teweegbracht en die niet levensbedreigend was (ik ben een beetje hypochondrisch aangelegd). Maar toen ik het googelde, zakte mijn opluchting plotsklap weg. Nooit meer pannenkoeken? Bier? Koekjes? Pasta’s? Want gluten zit in de meeste graansoorten, waaronder in tarwe, rogge, gerst en spelt. En helaas bleek mijn glutenintolerantiegepaard te gaan met een lactose-intolerantie. Dat is geen makkelijk combinatie voor iemand die tot op dat moment leefde van etentjes-buiten-de-deur, kant-en-klaar-maaltijden en snel-kook-pakjes. Ik zag er als een berg tegenop om mijn dieet en dagelijkse gewoontes aan te passen.

Nu drie jaar later voel ik me gezonder dan ooit. Ik kook regelmatig, ga bewuster met voedsel om en voel me een stuk energieker. Die intolerantie bleek een goede motivatie èn stok achter de deur voor een gezonde levensstijl. Op mijn manier, dat wel. Want ik ben niet een gepassioneerde kok zoals zuslief en ik wordt in de supermarkt automatisch getrokken naar de ongezonde maar oh zo heerlijke producten. Maar ik heb in de afgelopen drie jaar veel glutenvrije recepten uitgeprobeerd, gezonde alternatieven verzonnen en eigenlijk mijn eigen balans gevonden. In mijn gedeelte van dit blog ga ik jullie vertellen over mijn favoriete gerechten. Makkelijk, over het algemeen gezond en gluten-en-lactose vrij.

MarijeGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://metliefdegekookt.nl/coeliaki/
Pinterest
Pinterest