Deense gehakballetjes

Deense gehakballetjes

Mijn schatje is Deens. We brengen daarom veel tijd in Denemarken door. Regelmatig in Kopenhagen, maar ook regelmatig bij zijn ouders in Funen. Zo gaan we dit weekend ook weer die kant op. Een van mijn favoriete Deense gerechten (waar ik tot nu toe mee bekend ben, ik ga me de komende tijd meer verdiepen in de Deense keuken) zijn frikadeller. Oftewel Deense gehakballetjes.

Ook vanavond staan ze weer op het menu met rode kool en gekaramelliseerde aardappeltjes. Ik loop me daar dus al de hele dag op te verheugen. Om jullie in mijn vreugde te laten delen, deel ik met jullie het recept van deze overheerlijke gehaktballetjes. Move over Zweedse gehaktballetjes, vergeet de Hollandse gehaktbal, deze Deense balletjes zijn top!

Ingrediënten voor 2 personen (ongeveer 4 ballen)

  • WITLOFJE - Deense gehakballetjes1 rode ui, fijngehakt
  • 250 gram kalfsvlees (gehakt)
  • 2 eetlepels havermout (of –glutenvrij-paneermiddel of bloem)
  • 1 ei
  • ½ theelepel piment (kruid dat lijkt op een mengsel tussen kaneel, kruidnagel en nootmuskaat)
    of een rood pepertje (als je van wat meer pittig houdt) verwijder de zaadjes.
  • 2 tl olijfolie
  • ½ tl zeezout en wat versgemalen peper

Wij voegen er zelf nog altijd een hand vol koriander aan toe. Maar in de ogen van mijn schoonmoeder is dat heiligschennis.

Bereidingswijze

  1. Meng de ui, het vlees, de ei, havermout (of paneermiddel/bloem), de piment (of pepertje) en zeezout en peper door elkaar. Goed door kneden.
  2. Laat 10 minuten staan.
  3. Maak 4 ballen met behulp van een lepel en/of je handen. De Deense balletjes zijn meestal ovaal van vorm en worden voor ze de pan in gaan iets geplet.
  4. Bak de ballen in een pan met wat olijfolie gaar. Ongeveer 15 minuten. Zorg ervoor dat ze goed doorbakken zijn.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://metliefdegekookt.nl/deense-gehakballetjes/
Pinterest
Pinterest