Oosterse gegrilde kip met ronde rijst

Oosterse gegrilde kip met ronde rijst

Ik ben lid van een sportschool die zich niet alleen richt op beweging maar ook op voeding. Nou moet ik heel eerlijk zeggen dat ik het voedings-gedeelte maar een keer heb geprobeerd. Ik vind het maar niks om bij te houden wat ik precies aan eten binnenkrijg op een dag en dat vervolgens te laten beoordelen door iemand. “Ja, ik weet dat dat ik die zak chips beter niet had kunnen eten en dat rijstwafels een goed alternatief zouden zijn, maar daar had ik dus net geen zin in op dat moment.”

Maar wat wel een leuke bijeenkomstigheid is, is dat er continue heerlijke recepten op de leestafel liggen. En veel daarvan zijn gluten en lactose vrij. Een van de favoriete kookboeken van mijn sportschool (en nu ook van mij) is ‘het tempel kookboek’.  Het kookboek behorend bij het voedingsboek ‘In 28 dagen van giftbelt naar tempel’ van detox coach Jacqueline van Lieshout. Nou ben ik zelf niet zo’n lange-periode-detoxer (4 dagen is mijn max), want er is altijd wel een ‘unieke’ gelegenheid waar ik met volle teugen (lees zonder regels) van wil genieten. En in de 28 detox dagen mag je geen gluten, geen zuivel van koemelk, geen vlees, geen eieren, geen suiker en zout, geen toevoegingen, geen cafeïne, geen alcohol, geen witte rijst, geen aardappelen zonder schil, geen pasta, geen voorverpakte, bewerkte producten en geen producten gemaakt van soja, en dat dus 28 dagen lang. Maar in het bijbehorende kookboek staan de heerlijkste, gezonde gerechten, waar je niks voor hoeft te laten staan, 28 dagen lang.

Dit kookboek staat inmiddels al geruime tijd in mijn sectie van favoriete kookboeken. En mijn meest bereide gerecht uit dit kookboek is de oosterse gegrilde tonijn met ronde rijst (sindsdien ook mijn meest favoriete ingrediënt: jammie!), paksoi, knoflook en gember. Alleen maak ik deze met kip, omdat vriendlief een rasechte carnivoor is.

Dit recept is voor 4 personen

Ingrediënten

  • Ongeveer 250 gram bruine ronde rijst
  • 4 kipfilets (ongeveer 400 gram)
  • 1 a 2 rode pepers
  • 5 bosuitjes
  • 1 stuk verse gember (ter grootte van een duim)
  • 2 flinke of 3 kleinere tenen knoflook
  • 5 stengels paksoi
  • 1 limoen/ of halve citroen
  • Japanse sojasaus zonder gluten (ik neem altijd de saitaku verkrijgbaar bij jumbo)
  • 3 eetlepels (sesam)olie
  • Bosje koriander
  • Verse zwarte peper uit molen

Bereiding

  1. Kook de ronde rijst, ongeveer 35 minuten lang
  2. Snij de pepers in dunne reepjes (met zaadjes)
  3. Snij de bosuitjes in dunne reepjes, ook het groene gedeelte mag mee
  4. Rasp de gember
  5. Pers of snij de knoflook
  6. Snij de paksoi in kleine reepjes van ongeveer 1 cm
  7. Pers de limoen/ citroen
  8. Snij de koriander fijn
  9. Snij de kipfilets in stukjes en bak deze goed gaar (in olie).
  10. Tegelijkertijd/ of paar minuten later: verwarm een wok met behulp van wat olie. Voeg de rode peper, de bosuitjes, de gember en de knoflook toe. Schep snel om op hoog vuur totdat het zacht begint te worden (na kleine minuut). Voeg nu de paksoi toe en schep alles om tot paksoi glazig is geworden. Gooi er als laatste een flinke scheut sojasaus aan toe.
  11. Schep de rijst op een bord of in een schaal, voeg hierbij de bosuitjes, gember, knoflook en paksoi aan toe.
  12. Vervolgens komt hier de kip bovenop en daaromheen de koriander.
  13. En als laatste drapeer je de limoen/ citroensap er overheen (kijk wel uit met de hoeveelheden, je wilt een frisse, maar niet te overheersende smaak creëren)

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://metliefdegekookt.nl/glutenvrije-recepten-oosterse-gegrilde-kip/
Pinterest
Pinterest