Havermout…

Havermout…

Havermout staat tegenwoordig erg in de belangstelling.
Waar komt het ineens vandaan? Nou ja, ineens…. Ik at als meisje al vaak havermoutpap en dat is echt wel een paar decennia geleden (!) dus havermout bestaat al heel lang, er zijn zelfs resten van bij Egyptische mummies aangetroffen. Ik ben er zeker van dat mijn ouders vroeger niks van de onderstaande eigenschappen van havermout wisten, maar het gewoon als “gezond” beschouwden.

Een nieuwe hype is het dus niet echt, maar laten we zeggen dat we begonnen zijn opnieuw te ontdekken dat havermout lekker én gezond is. Ik ben er dol op en beschouw het écht als een superfood en wel om onderstaande redenen:

  • Havermout heeft geneeskrachtige eigenschappen die de kans op bepaalde ziekten kan helpen voorkomen, bijvoorbeeld hart- en vaatziekten.
  • Het zorgt ook voor een stabieler bloedsuikerniveau en voorkomt daardoor dat je weer snel honger krijgt.
  • Het werkt mee aan een goede spieropbouw (zeker belangrijk bij kinderen en sporters).
  • Een ander voordeel van havermout is dat het je (slechte) LDL-cholesterol vermindert en je (goede) HDL-cholesterol in stand houdt.
  • Havermout bevat veel vezels, goed voor de stoelgang. Deze vezels in havermout vormen tevens een voedingsbodem waarin de goede bacteriën in je darmen zich kunnen ontwikkelen.
  • Ook kan havermout (uitwendig) helpen bij jeuk, huidirritaties en waterpokken.
  • Havermout zorgt ook voor energie (niet voor niets kregen de paarden vroeger haver!) en het bevat een aantal vitamines en mineralen, waaronder vitamine B, vitamine E, ijzer en magnesium.

Havermout wordt uiteraard gemaakt van de graansoort haver. Deze haver wordt gewassen, gepeld, verhit, gehakt en plat gewalst en is daarmee havermout geworden.

verschillende soorten havermoutEr bestaan verschillende soorten havermout:

  • volkoren havermout – hele haverkorrels
  • snelkook-havermout – gebroken haverkorrels
  • kant-en-klare havermout – gebroken & voorgekookt.

 

Er is veel mogelijk met havermout en heus niet alleen als ontbijt. Tegenwoordig zijn er veel recepten waarin havermout wordt verwerkt, zowel in zoete als hartige bereidingen. Er bestaan bijvoorbeeld gerechten als pannenkoeken, scones, muffins, pasta, roerei of appeltaart, allemaal met havermout gemaakt!
Mocht je dus griezelen van een bordje havermoutpap in de ochtend, kijk dan eens verder bij recepten op het Internet of bv de havermout muffins op deze site.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://metliefdegekookt.nl/havermout/
Pinterest
Pinterest