Pittige pastinaken soep

Pittige pastinaken soep

Vroeger was de pastinaak een zeer geliefde groente, maar op een gegeven moment raakte deze voorganger van de winterwortel uit de gratie en kwam hij terecht in de categorie van de zogenaamde  ‘vergeten groenten’. Maar de laatste periode lijkt de pastinaak een ware comeback te maken. Zo is hij volop overal verkrijgbaar (in het assortiment van vrijwel alle supermarkten in Nederland), en vliegen de recepten met pastinaak je om de oren. Het is een lange ivoorkleurige wortel die wel 300 gram per stuk kan wegen. De smaak is intens, aromatisch en enigszins zoet en ligt tussen de smaak van wortel en knolselderij in.

Ook ik behoor tot de horde nieuwe fans van de pastinaak, en gebruik deze op verschillende manier in verschillende recepten. Zo kan je de pastinaak stomen, koken en bakken. Ik zal binnenkort het recept voor mijn pastinaken chips op de site publiceren. Maar onlangs heb ik het recept voor een pittige pastinaken soep uitgeprobeerd. Een heerlijke zoete, volle pittige soep was het resultaat.

Ingrediënten voor 4 personen (indien formaat maaltijdsoep 2 personen)

  • WIN_20150104_1726422 rode uien, fijngehakt
  • 2 grote pastinaken, geschild en in blokjes gehakt niet groter dan 3 cm
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 verse pepers, in stukjes gesneden (indien je niet van erg pittig houdt is 1 genoeg)
  • 3 theelepels curry poeder
  • 1 bouillon blokje
  • 100 ml sojaroom geschikt voor warme bereiding
  • 750 ml kokend water
  • Peper en zout

 

Bereiding

  1. Verhit een klein beetje olijfolie in een grote sauspan op middelvuur.
  2. Fruit de ui in de olie tot het zacht is, ongeveer 5 minuten.
  3. Voeg de pastinaak, knoflook, currypoeder en peper toe aan de ui en bak deze gezamenlijk een paar minuten. Zo komen de smaken lekker vrij.
  4. Kook, in een aparte pan 750 ml water en voeg bouillon blokje toe.
  5. voeg het kokende water met bouillon toe aan de pan met pastinaak en co. Goed mengen.
  6. Kook het zachtjes voor 15 minuten lang totdat de pastinaak zacht is (kijk even met vork of je er makkelijk in kan prikken).
  7. Haal de pan van het vuur en gebruik de staafmixer (of keukenmachine) om het geheel te pureren.
  8. Roer de room er doorheen en voeg wat zout en peper naar eigen smaak toe.
  9. Garneer het met wat paprikapoeder en/ of peterselie.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Follow by Email
Facebook
Facebook
GOOGLE
GOOGLE
http://metliefdegekookt.nl/pittige-pastinaken-soep/
Pinterest
Pinterest